Строителна химия

Колко дни след полагане на плочките и фугиране, те могат да се третират с препарат за импрегниране?
14 дни, а за по-голяма сигурност след 4 седмици. През това време облицовката не трябва да се излага на интензивни валежи, защото от лепилото (на прах) могат да се появят налепи, а фуга, която не е стегнала до край, ще променя цвета си в зависимост от количеството и честотата на валежите. Това е важно особено в случай на фугиране на огради и външни стълбове.
С какво да се боядисват плочките при необходимост от рязане?
Проверена и много добра идея е срязаната плочка с цвят най-добре отговарящ на цвета на всички закупени плочки, да се занесе в магазин притежаващ машина за смесване на бои. От цветовете да се избере боята, отговаряща на цвета на плочката и тогава да се купи малко по-тъмна боя. За най-добри ефекти, боядисването да се извършва с помощта на гъба. Ако плочката е преоцветена, може да се купи и тъмна боя. Трябва да се има предвид, че всяка добра боя става за вътрешни помещения, тогава може да се купи по-малка опаковка, с обем 0,25 литъра. Навън боята трябва да е подходяща за външни стени и предназначена за бетонови замазки. След подготвяне на релефа върху поставка (консервиране да се извърши преди лепене), покриване с боята се извършва само веднъж, с едно движение на пръскачката. Не трябва да се минават отново вече боядисани места. Иначе ще се получат следи, които не се премахват. Препаратът свързва толкова бързо, че втори слой сложен дори след 30 секунди, няма да се поеме. Ще остане на повърхността и ще се получи блестящ слой. След използване на смола, повърхността е по-твърда и издръжлива срещу удари, цветът на релефа по-тъмен, но еднороден и матов (попива по-лесно и стяга по-дълго). Така подготвена повърхност може да се забърсва с влажен парцал.
С какво се различават лепилата Multielastik и Elastik?
Лепило Elastik е готова, бяла, дисперсионна маса, произвеждана на акрилова основа, за вътре и за навън (след добавяне на цимент). С Elastik практически може да се залепи „всичко към всичко“ (гипсови, бетонни естествени плочки) със запазване на дебелината на съединение. Изсъхва и свързва бързо, полу-еластична е (никога не се втвърдява), ефикасна (тънък слой) и не натоварва облицовката. След отваряне на опаковката се използва колкото е необходимо, след което кофата се затваря. Лепило Multielastik е полу-еластична циментова замазка. Приготвя се чрез добавяне на подходящо количество вода. Време за използване е 20-30 минути. Може да се използва вътре и навън само за закрепване на плочи от бетон и естествен камък. Сместа е по-малко издръжлива на условия на първия етап на свързването (до 5 дена), не полепва толкова силно като Elastik, трябва да се слага малко по-дебел слой (изгодно при неравни стени), тя е по-малко еластична и трябва да се използва такова количество, което е подготвено – предимството е, че общите разходи са по-малки.
Какво лепило да се използва и в какво количество за релефи Lion и Griffin на марка Character?
Препоръчваме лепило Elastik в опаковка от 7 кг. 1 опаковка е достатъчна за повърхността до 4 м².
Кога да де избърше лепилото от повърхността на плочка?
Най-добре тогава, когато лепилото изсъхне изцяло – може внимателно да се премахва с нож.
Какво лепило да се използва и в какво количество за релефи Lion и Griffin на марка Character?
Препоръчваме лепило Elastik в опаковка от 7 кг. 1 опаковка е достатъчна за повърхността до 4 м².
Мога ли да редя плочки върху грундирана повърхност чак след няколко дни?
Да, при условие, че грундираната повърхност не е прашна. Ако е, прахът трябва да се избърше, а повърхността да се грундира отново
Може ли да лепи Mexicana с вароциментова замазка? С какво да се запълват дупки в повърхността?
Да, Mexicana може да се лепи с вароциментова замазка, дупките в повърхността могат да се запълнят със същата замазка.

Монтиране

Гипсовите плочки предназначени ли са за редене върху камини?
Правилно изработена камина не трябва загрява до температури по-високи от 70ºC. При такива условия гипсовите плочки могат да се лепят върху корпуса на камината с лепило Elastik. Плочките няма да се преоцветяват нито да загубят издръжливостта си. В случай силно загряване на корпуса, той трябва да се покрие с бетонени плочи.
Как да се фугират тухловидните плочки за да не се замърсят с фугиращата смес?
За приготвяне на фугиращата смес трябва да се подготви чиста кофа, бормашина с високи обороти и бъркалка с перки, които повдигат вместо да разбиват (евентуално могат да се променят оборотите на бормашината). Най-важният елемент е къса мистрия за фугиране. Оптимална ширина е 10 мм (12 мм). Също така може да се купи по-дълга, която да се среже. Алтернативен вариант за малки фугирани повърхности е дръжка на лъжичка или вилица, без гравиране и орнаменти. Това е неръждаем, гладък материал, който успешно може да замести мистрия, обаче работата с него може да е по-трудна поради мекостта му. Необходима е също така метална, правоъгълна маламашка за полагане на фуга. Може да се купи готова, от ламарина, с размер около 25 x 15 см, продавана като маламашка за сухо свързване на клинкер. Алтернативно може да се използва пластмасова бутилка (1,5 л), срязана на две по дължината, но със запазено гърло, под форма на корито, за да не пада сместа. Най-важното е материалът на маламашката да не абсорбира вода. Обикновено фугирането се извършва от долу на горе. Така е просто най-удобно.
С какво да премахнем остатъци от нежелана фугираща смес?
Ако плочката е прясно замърсена, фугиращата смес трябва да се премахне. Ако е стегнала, тя вероятно няма да може да се премахне. Съществуват препарати за почистване на плочки от остатъци на циментова замазка и те са перфектни за премахването й, но не различават какво е нежелано замърсяване с цимент, а какво циментова фуга или плочка. Стари фуги следват да се премахват също така чрез стъргане.
Бих искала да редя плочки PARMA или PALERMO върху вътрешните стени, които са боядисани. Трябва ли да премахна боята?
Да, боята задължително трябва да се премахне преди полагане на плочките.
Колко см е „езичето“ на плочката от естествен камък?
5 см/ 5 см.

Употреба

Как да се импрегнират плочките – с пръскане или с четка?
Пръскането се използва като метод при плочки с висок коефициент на абсорбиране на влага, т.е. плочки от гипс, NF, DF, Rustik. Тогава можем равномерно да стигнем до повърхността на плочката, защото четките бързо загубват консерванта и не покриват повърхността равномерно. В такъв случай пръскалка има по-голяма ефективност. При плочки с нисък коефициент на абсорбиране на влага, консервирането трябва да се направи с четка, т.е. бетонни плочи, не споменати по-рано. В случай на порести повърхности консервирането трябва да се направи два пъти. За плочки Country, Calabria, Toscana е достатъчен един път. Също така при бетонени плочи и двата метода могат да се прилагат едновременно. Малко пространство се напръсква с препарата, а излишъкът се отвежда с четка с цел избягване на петна.
Какво да направя ако плочките Parma са били прашни и импрегнирани заедно с това замърсяване (работниците не са обърнали внимание)?
Единственото което остава е плочките да се пребоядисат с обикновена боя за стени. Ако искаме да запазим оригиналния цвят, тогава да се боядисат с бяло, пък ако искаме да сменим цвета – тогава с избрания цвят
Могат ли да се изравнят малки разлики в оттенъка на плочките с помощта на импрегниращ препарат?
Да, могат – чрез по-слабо импрегниране на тъмните плочки и по-интензивно импрегниране на твърде светли места.
Какъв импрегниращ препарат да се избере за гипсови плочки Parma?
За плочки PARMA препоръчваме импрегниращ препарат „Жив цвят за камък“. Най-удобен метод за нанасяне е пръскане, но може да се използва и четка, при което трябва да се обърне внимание да не се получават петна.
Могат ли да се редят плочките, напр. Country покрай камина, с лепило Elastik и Multielastik?
Всички плочки, намиращи се покрай камини, лепим с помощта на лепило ELASTIK. Multielastik не е предназначено за места с много висока температура.
Колко време може да се съхранява лепило Stegu след отваряне на опаковката?
2 - 3 месеца, при плътно затваряне на капачката.
При каква температура да се лепят плочки на външната облицовка?
Температура, позволяваща най-малко грешки при лепене, е 10-15 ºC. Тогава циментовите лепила (включително Elastik с цимент) имат най-голямо сцепление, и при такива температури по време на свързване се получават най-добри свойства. Трябва да се добави, че по време на полагането се изисква да няма слънце, вятър, а особено дъжд.
За какви температури е предназначен Elastik?
Издръжливостта на лепилото (при добавяне на препоръчваното количество цимент) е от -25ºC до +85ºC.
Какво лепило да се използва за облицовъчни панели Cube от Wood Collection? Панелите могат ли да се лепят върху боядисана стена или трябва да се премахне боята?
Препоръчваме лепило за дървени лайсни. Боята следва да се премахне преди лепенето.
Има ли възможност „Жив цвят“ да се разреди с вода или друг препарат?
„Жив цвят“ е препарат, разтварящ се във вода, но разтваряне с цел спестяване не е препоръчително. Добавяне на вода в пропорция 1:1 многократно намалява действието на препарата и неговото прилагане губи смисъл. Водоразтворимостта на препарата подпомага почистването на други елементи, които случайно се напръскат по време на консервиране на облицовката, но такива замърсявания трябва да се ограничат до минимум. Лепило Multielastik е полу-еластична циментова замазка. Тя се приготвя чрез добавяне на подходящо количество вода. Време за използване е 20-30 минути. Тя може да се използва вътре и навън за лепене на плочки от бетон и естествен камък. Сместа е по-малко издръжлива на условия на първия етап на свързването (до 5 дена), не залепва толкова силно като Elastik, трябва да се слага малко по-дебел слой (изгодно при неравни стени), тя е по-малко еластична и трябва да се използва такова количество, което е подготвено – предимството е, че общите разходи са по-малки.
Кога да де избърше лепилото от повърхността на плочка?
Най-добре тогава, когато лепилото изсъхне изцяло – може внимателно да се премахва с нож.
Могат ли да се лепят облицовъчните плочки Stegu с лепило от друг производител?
Не носим гаранционна отговорност за ефектите на лепене с лепило различно от препоръчваното от нас.
С какво и как да се запълнят неравности на стените при редене на тухловидни плочки зад камина? Пространствата са около 15 мм, могат ли да се запълнят с лепило Elastik?
Толкова големи пространства не трябва да се запълват с лепило Elastik, защото това лепило изисква тънък слой. Неравностите могат да се запълнят със замазка Knauf, след което трябва да се изчака докато изсъхне и върху така подготвена повърхност да се сложи подходящо количество лепило. В случай на места, изложени на много високи температури, да се използва заедно с Elastik.
Мога ли да редя плочки върху грундирана повърхност чак след няколко дена?
Да, при условие, че грундираната повърхност не е прашна. Ако е, прахът трябва да се избърше, а повърхността да се грундира отново.